Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

maanantai 20. marraskuuta 2017

Ei aina käy niin...


Ennustaminen ei ole mikään helppo juttu. Aina kun tulee eteen muuttujia, joita ei osata ennakoida.

Useimmissa ennusteissa on se perusheikkous, että kehityksen uskotaan jatkuvan suunnilleen entiseen tapaan. Korkeintaan kehityksen nopeutta arvioidaan, mutta suunta olisi sama kuin senhetkinen tai lähimenneisyyden kehityssuunta.

Mutta sitten tulee jokin arvaamaton tekijä, joka saa ennusteen menemään metsään että rytisee.

Kuvitellaanpa, että joku olisi tehnyt ennusteita vuonna 1880. Miltä maailman suurkaupungit näyttäisivät runsaan sadan vuoden päästä?

Vastaus: Suunnattoman ongelman muodostaisi hevosen lanta, jolle ei kerta kaikkiaan löydy varastotilaa ja jonka pois kuljettaminen olisi kohtuullisin kustannuksin mahdotonta.

Tai tuoreempi tapaus 1950-luvulta. Sarjakuvasankari Flash Gordon seikkailee tulevaisuuden avaruudessa ja kohtaa erilaisia kulttuureita. Jotakin operaatiota varten hän murtautuu vihollisen hermokeskukseen ja alkaa selata siellä arkistokortteja…  

Ei tullut piirtäjälle mieleen ajatella, että tiedon taltiointiin ja käyttöön voisi kehittyä parempia keinoja kuin paperiarkistot. Tietokone muutti käytännöt siinä missä automobiili vei enimmät hevoset kaupungeista.

Kirkon tulevaisuutta maalaillaan nyt synkin värein. Olisiko peräti syntymässä piruja seinille?

Mutta entäpä jos siinäkin tulisi eteen odottamattomia muuttujia, asioita, joita emme vielä näe, mutta jotka muuttavat kehityksen suuntaa?

Entäpä jos joku kellokas hoksaa julistaa, että on vanhanaikaista erota kirkosta? Ole sinä rohkea ja käänny vastavirtaan! Tee tosi iso teko, liity kirkkoon!