Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

perjantai 1. joulukuuta 2017

Hyvä kampanja


Me too! Tuon voisi ehkä kääntää ”Koskee se minuakin”. Amerikasta alkanut kampanja on saanut melkoiset mittasuhteet. Yksi ja toinen julkisuuden henkilö on huomannut pallinsa tutisevan ja hyllytyksen uhkaavan, kun on tullut käpälöityä tai käyttäydytty muuten sopimattoman seksistisesti.


Tietenkin muotiin tullut kampanja voi johtaa myös aiheettomiin ilmiantoihin ja muihin ylilyönteihin. Niitä on syytä varoa. Kuitenkin pääasia on kirkas ja hyvä: vihdoinkin on puututtu kauan jatkuneeseen ilmiöön, joka loukkaa syvästi yksityisyyttä ja ihmisarvoa. Jokaisen ihmisen tulee saada itse vapaasti päättää, kenet laskee lähelleen – ja kuinka lähelle.


Itseäni suojelevat ainakin ulkonäkö, koko ja ikä. Vuosia sitten sain häiriköt kaikkoamaan klassisella tavalla, uskosta puhumalla.


Me too ei koske vain julkisuuden henkilöitä. Arkielämässä kuulee tuon tuostakin tilanteista, joissa on lipsuttu tai harkiten rymistelty yli sopivaisuuden rajojen.

Se mikä minua nyppii, on heti ilmaantuva ymmärtäjien ja puolustelijoiden joukko, jos asiattomuuksiin puuttuu.


– Sehän oli vain leikkiä.

– Pena tekee noin kaikille.

– Etkö ole imarreltu, kun olet niin vetävä?

– Pihtari!


Täysin epäloogista on, että naista, joka sanoo EI, nimitetään sen jälkeen huoraksi.


Helsingin Sanomissa 20.11.2017 sivulla B5 brittiläinen rockartisti Morrissey puolustelee Kevin Spacey -nimistä näyttelijää:


– Ei ole uskottavaa, että hän olisi ahdistellut kotonaan 14-vuotiasta poikaa. Tämä on naurettavaa. Spacey on 26 ja poika 14. Ihmettelen, missä pojan vanhemmat olivat. Ihmettelen myös eikö poika tiennyt, mitä voi tapahtua.

Minusta Morrisseyn lausunto on käsittämätön ja uhria syyllistävä.


Toinen käsittämättömyys on tuore oikeuden päätös Suomesta. 23-vuotias mies oli houkutellut 10-vuotiaan tytön ulkovarastoon ja maannut tämän. Oikeus vapautti tekijän raiskaussyytteestä, koska tytön ei voitu osoittaa riittävästi vastustelleen. Hänessä ei ollut tarpeeksi mustelmia.


Hei haloo. 10-vuotias tyttö 23-vuotiasta miestä vastaan! Mitä siinä tilanteessa uskaltaa vastustella? Tai kuka 10-vuotias tyttö haluaa, että aikuinen nai häntä?

Kuka tahansa uhri voi olla hyvin arka puhumaan tapahtuneesta. Häntä ei pidä hyssyttää tai torua hiljaiseksi vaan rohkaista puhumaan kipeä asiansa.

Vain asioihin oikeasti puuttumalla saadaan sopimaton käytös kitkettyä ja tekijät vastuuseen.