Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

keskiviikko 7. elokuuta 2013

KÄNNÄÄVÄT PAPIT = roskapuhetta


Iltalehti on onnistunut 6.8.2013 kääntämään sanomani päinvastaiseksi. Lehden pyynnöstä kaivoin ajat sitten kuuden vuoden ajalta kaikki toimenpiteisiin kuten rangaistusseuraamuksiin johtaneet kantelut Kuopion hiippakunnasta. Niitä löytyi vain kuusi eli keskimäärin yksi vuodessa. Noissa kanteluissa yleisin selittävä tekijä oli lipsuminen alkoholin käytössä.

Jos koko hiippakunnassa on ehkä kerran kahdessa vuodessa esillä asia, joka liittyy papin alkoholinkäyttöön, on KÄNNÄÄVÄT PAPIT –ilmaus käsittämätön. Totuus kun on päinvastainen: papit osaavat hillitä ja hallita alkoholinkäyttönsä. Täysraittiitakin on joukossa.

Tyypillisiä kanteluiden ja valitusten aiheita ovat esim. saarnoissa tai lehtikirjoituksissa esitetyt mielipiteet tai käytös, josta joku tai jotkut ovat mielensä pahoittaneet. Taustalla voi olla väärinkäsitys, lapsus tai muu helposti keskustellen selvitettävä asia, ja niin yleensä tehdäänkin.

Tuomiokapitulit suhtautuvat vakavasti jokaiseen kanteluun. Ne tutkitaan – ja onneksi harvoin joudutaan miettimään rangaistuspuolta.

On surullista, että Iltalehti halusi loukata papistoa paisutetulla jutulla ja harhaanjohtavalla lööpillä.