Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

sunnuntai 11. elokuuta 2019

Sopimaton asia



Sosiaalisessa mediassa eli somessa sattui silmin piirros kahdesta miehestä bussipysäkillä. Toisen paidassa luki isolla Jutellaanpa Jeesuksesta (Let’s talk about Jesus). Toinen katsoi vähän ihmeissään ja sai selityksen: - Näin saan takuuvarmasti istumapaikan eikä kukaan tuppaa viereen.

Kun ilmoittaa halukkuutensa jutella Jeesuksesta, tulee ympärille tilaa. Onko niin? – On!

En liene ainoa, joka on joskus kiusaantunut yllättävän ja innokkaan uskontodistajan puhetulvassa. Tulee mieleen, että puhuisi vaikka jalkapallosta tai Mersun kaasuttimesta mieluummin. Tai keisari Napoleonin lausahdus, että aina hän vihollisista selviää, mutta kun Luoja varjelisi hankalista ystävistä.

Mikä siinä Jeesuksesta puhuvassa ihmisessä tökkii?

Ensinnäkin hän iskee kutsumatta ja yllättäen. Yleensä lupaa kysymättä ja vakuuttuneena oman asiansa ylivertaisesta tärkeydestä aina, kaikille ja kaikkialla.

Toiseksi hän ei oikeastaan keskustele, hän todistaa. Rumemmin sanottuna hän toistelee opettelemansa jutut kuuntelematta lainkaan kohdettaan ja ottamatta huomioon, onko tämä lainkaan vastaanottavalla tuulella.

Kolmanneksi se todistelun sisältö ei ole kovin syvällistä eikä välttämättä ihan kohdallaan teologisesti eikä pastoraalisesti (sielunhoidollisesti). Teologinen pohja on vapaakirkollis-evankelikaalinen ja siitäkin hyvin kapea-alainen tiivistelmä. Pastoraalisesti taas ollaan metsässä siinä, että pyytämättä ja yllättäen tullut ryöppy voi enemmän vieraannuttaa jalosta asiasta kuin herättää kiinnostusta.

Toki se joskus voi olla hyväksikin, että joku tuputtaa. Mika Waltarin pienoisromaanissa Felix Onnellinen miehen on sisäinen pakko joka päivä sanoa jollekin, että tämän synnit on annettu anteeksi, jos hän niin tahtoo. Merkillisesti monet saavat avun, mutta Felix itse käpertyy tuskaansa.

Itse arvostan sitä, että Jumala herättää meissä halun pohtia uskonasioita ja hän itse johtaa meitä sinne, missä Sana on esillä. Aloite on siis ylhäältä ja uskon etsijä tulee sinne, mihin itse haluaa. Silloin voi sydän olla ihan toisella tavalla avoin kuin vaikkapa bussipysäkillä.

Kuitenkin vaivaa Raamatun sana: - Saarnaa sanaa, astu esiin sopivalla ja sopimattomalla ajalla, nuhtele, varoita, kehoita, kaikella pitkämieleisyydellä ja opetuksella… (2 Tim. 4:2)