Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

tiistai 6. maaliskuuta 2012

Älä jämähdä tuoliisi

Muutama viikko sitten yksi iskias-hermoni ilmoitti olemassaolostaan. Selvisin vähällä. Kävelin irvistellen nelisen päivää.

Tyypillinen syy moneen selkävaivaan on väärä työasento. Ollaan kumarassa, kurkotellaan, joskus ollaan liian pitkiä aikoja samassa asennossa. Useimmille se ajan mittaan aiheuttaa harmeja. Joku saa niskan tai hartiat jumiin, toisille taas alaselkä huutaa kostoa. Eikä se ryhtivirhekään kauniilta näytä, vaikka ei heti kipuja aiheuttaisi.

Miten sitten harmeja hoitaa tai ehkäistä?

Ensinnäkin: Älä jämähdä siihen tuoliisi. Nouse siitä, liiku. Käy toimiston toisessa päässä, kopiokoneella tai ties missä, vaikka ei olisi niin asiaakaan. Tai ainakin vaihda usein asentoa, mieti miten olisi hyvä olla, venyttele. Ja ajattele mukavia!

Toiseksi: Harrasta liikuntaa ja voimistelua muutenkin. Kroppa voi hyvin, kun sitä sopivasti rasittaa ja rasituksen jälkeen auttaa palautumaan.

Kolmanneksi:  Katso kriittisesti sitä tuoliasi. Vieläkö siitä on palvelukseen? Vai olisiko tuo ryhtinsä menettänyt ja johonkin tilapäiskäyttöön joutava? Kurkkaa myös tuolin sivuille ja alle. Onko siellä säätövipuja ja -pyöriä? Milloin viimeksi käytit niitä? Tiedätkö, mikä vaikutus niillä on? Moni jättää säädöt käyttämättä ja tuskailee esim. riittämättömän reisi- tai alaselkätuen puutteessa, vaikka ne helposti saisi.