Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

tiistai 2. lokakuuta 2012

Mukava miettiä oman suvun vaiheita

Ollessani pappina Savonlinnan seurakunnassa 1980-1982 sain veljeltäni Anterolta pienen tutkimuksen isän puolen suvusta. Osoittautui, että olin hyvin lähellä juuriani. 1800-luvun alusta lähtien Redsvenin sukuhaarani takenevan polven miehet olivat olleet sahatyömiehiä (sågkarl) Kerimäen Enonkosken Hanhivirran sahalla. Isoisän isä oli sitten aloittanut sosiaalisen nousun sukeutumalla tukkityömaiden kympiksi ja vaativampiinkin metsätyömaiden ja metsän oston tehtäviin.

Isän puolen suvussa vanhin poika oli vuoropolvissa Petter (Pekko tai Pekka) ja Adolf (Aatu), isoisäni nuo nimet yhdistäen Pekka Adolf. Perinne katkesi jo isäni kohdalla ja sitten sisarussarjassani, kun Pekka-veljelläni ei ole poikaa. Isoisäni isä Adolf Redsven suomensi sukunimen Aalloksi ilmeisesti vuonna 1906 Kiteellä. Nimi löytyi jostakin suosituslistasta, jota hän ei katsonut tarpeelliseksi lukea ensimmäistä ehdotusta pitemmälle.

Sukunimen Redsven syntyhistoriasta on parikin teoriaa. Minua viehättää ”valmis veikko” (ruotsin redo Sven) eli monenlaisiin avustajan tehtäviin tarvittu työmies. Ruotsinkielinen sukunimi saattaa viitata Olavinlinnan palveluskuntaan. Toinen mahdollisuus on sotilasperinne, mutta näyttö siitä puuttuu.

Säämingin historian avulla löysin mielenkiintoisia sukulaisia. Eräs Redsven oli saanut hoidettavakseen majatalon Viipuriin menevän tien varresta, siis hyvältä paikalta, mutta teki komean konkurssin. Hän oli helläsydäminen, antoi pyytäjille velaksi eikä hennonut periä saataviaan.

Pari polvea myöhemmin erästä nuorta ja aikaansaavaa miestä yritettiin useampana vuonna turhaan haastaa Kerimäen käräjille vastaamaan lehtolapsistaan, joita oli laajan pitäjän eri kulmilla. Lopulta rovasti oli pannut kirkonkirjan reunaan merkinnän ”Antagligen flytt till Ryssland”, luultavasti paennut Venäjälle. Vastaavaa löytyy joka suvusta eikä siitä pidä hermostua. Yli 200 vuodessa rikoksetkin ovat vanhentuneet, eikä niistä voi jälkipolvia syyttää.

Oletko penkonut oman sukusi historiaa?