Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

tiistai 2. lokakuuta 2012

Selän takana tuomittuPieni blogini ”Uhria syyllistetään” on poikinut uusia yhteydenottoja. Harkitsen vielä, voinko niitä julkistaa, vaikka niin pyydetään. Joistakin kun tapahtumapaikka tai henkilöt ovat niin tunnistettavia.
Sen sijaan kerron vanhan, pyytämättä saamani tarinan, jota on pyydetty julkisuuteen. Sen perusvire on siinä, että oikeastaan mistään ei suoraan syytetä, mistään ei suoraan puhuta – mutta myös vaikenemisella ja muka tietämisellä voidaan työyhteisön jäsen ajaa nurkkaan.
Selän takana arvailu voi satuttaa enemmän kuin asian puheeksi ottaminen.
Olen poistanut mahdollisesti tunnistamiseen johtavia yksityiskohtia. Eiköhän asia tule ilmi tästäkin. Luoja meitä armahtakoon ja viisautta antakoon.
---
”Kukaan ei tiedä mitään”
Nuorisotyöhön osallistuva diakoni alkaa kiusaantua, kun työpaikalla kuiskutellaan. Kun hän tulee paikalle, keskustelu vaimenee. Häntä aletaan katsella oudosti. Yhä harvempi puhuu hänelle. Hän voi kyllä istua yhteiseen kahvipöytään, mutta muut katselevat seiniä ja muistavat äkkiä jonkin tärkeän asian toisaalla.
Pitkän salapoliisityön jälkeen diakoni saa kuulla jonkun joskus arvelleen, että hän on katsellut rippikoulutyttöjä vai oliko se –poikia  sillä silmällä. Hän yrittää ottaa asiaa puheeksi, mutta kukaan ei ole muka koskaan kuullutkaan sellaisesta, kun suoraan kysytään.
Diakoni käy puhumassa esimiehelleen kirkkoherralle. Tämä kehottaa häntä rauhoittumaan ja menemään työterveysasemalle. Sieltä saa vaikka joitakin pillereitä, niin helpottaa. Öhm, tuota, niin ja miten olisi, voisitko toimittaa minulle nähtäväksi ajan tasalla olevan rikosrekisteriotteen, kun kerran työskentelet lasten ja nuorten parissa?