Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

tiistai 25. tammikuuta 2011

Nimi voi kertoa paljon

Mikä sinun nimesi on?

Yllättävän suuri osa tavallisesta etunimistöstämme perustuu edelleen kristilliseen perinteeseen, joko lännen tai idän kirkon pyhimyskalenteriin. Monen supisuomalaiselta tuntuvan nimen tausta on hepreassa, kreikassa tai latinassa.

Oma nimeni Marja-Sisko Anneli on pariltakin osalta hepreaa. Marjan toinen pääjuuri on Mariassa, joka on yleisseemiläinen nimi ja tunnettu myös muinaisessa Egyptissä, tunnettu myös muodossa Miriam/Myriam/Maryam. Merkitys on eri aikoina ja maissa vaihdellut, eikä alkuperäisestä ole täyttä varmuutta. Mutta ihan mukava olla Mooseksen siskon ja Vapahtajamme äidin kaima.

Sisko nyt on sisar. Kun pari vuotta sitten Moskovan TV:n englanninkielisessä haastattelussa käänsin nimeni toimittaja Amanda Smithille, siitä tuli väkisinkin "Sister Mary", joka sai hänet nauramaan ja puhuttelemaan minua abbedissaksi.

Anneli on Anna / Hanna nimen johdannaisia. Taustalla on heprean verbi hanaan, "hän on osoittanut armoaan". Vastaava miehen nimi on Johannes, joka suomessa on vääntynyt lukemattomiin muotoihin Jannesta, Jukasta ja Hanneksesta alkaen. Naispuolisia kaimojani ovat Annet, Annikit, Jaanat ja ties ketkä.

Hepreaa ovat esim. nimet Mika ja Mikko ("Kuka on kuin Jumala?"), Liisa ja Elisabet (nimi liittyy Jumalaan ja valan vannomiseen, kai siis Jumalan uskollisuuteen) ja Matti (Mattitjaa = Herran lahja).

Kreikkaa esim. Pekka (petra/petros = kallio), Antero (miehekäs), Risto (kristitty), Helena (aurinkoinen)...

Latinasta taas esim. Tiina (christina = kristitty), Pia (hyveellinen), Markku (Mars-jumalalle pyhitetty)...

Tiedätkö, mitä sinun nimesi merkitsee? Miksi vanhempasi antoivat juuri ne nimet? Jos voit, kysy niiltä jotka tietävät.