Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

torstai 3. tammikuuta 2013

Lunastuskunnossa


Samppa Asunnan tekstistä ”Kirkkokahvit”-sivustolta kaappasin mielenkiintoisen määritelmän. Sen mukaan seurakunta on lunastuskuntoista porukkaa.

”Lunastuskuntoinen” viittaa arkisessa kielenkäytössä ajoneuvon vaurioitumiseen siinä määrin, ettei vakuutusyhtiö näe mielekkääksi sitä korjauttaa, vaan arvioi jälleenmyyntiarvon ennen vahinkoa. Aika rypistelty ja kolhittu ajoneuvo silloin on.

Millainen sitten on lunastuskuntoinen seurakunta?

Rypistelty ja kolhittu? Siinä tilassa, ettei sitä kannata enää korjata?

Ei nyt ihan niinkään. Toki Jumalan seurakunta on – Lutheria muistaen – suuri sairastupa.  Kirkon isät puhuivat compositio oppositorum et permixtasta, siis että kaikenlaiset ainekset ovat sekaisin. Eikä se ole kaukana Jeesuksen vertauksesta pellon lusteesta (rikkavilja), joka saadaan pois vasta sadonkorjuun yhteydessä.

Paavalin seurakunnissa oli älyttömiä galatalaisia ja korinttilaisia, joilta hän kyseli, tuleeko kepin kanssa tervehtimään.

Seurakuntaa leimaa synti ja rajoittuneisuus, ei siitä mihinkään pääse. Ilman tahraa ja ryppyä se on vasta iankaikkisuudessa.

Minua on kauan viehättänyt tarina K.R. Kareksesta. Hän sanoi ihmetelleensä, miksi pyhä Jumala uskoi niin suuren tehtävän kuin evankeliumin viemisen meille heikoille ja syntisille. Miksei hän pannut enkeleitä asialle? Tarinan mukaan hän olisi  jatkanut:      - Mutta kun minä teitä lapualaisia katselen, niin tiedän, että te viimeistään kuukauden päästä tulisitte kuiskuttamaan, että Ilmajoen kirkon enkelillä on pitemmät siivet…

Mutta totta on myös toinen puoli. Seurakunta on myös pyhien yhteisö. Sitä kuvaa esim. evankeliumin julistaminen ja sakramenttien toimittaminen Kristuksen käskyn mukaisesti. Tai että pyhyyden antaa Kristus itse läsnä olollaan ja toiminnallaan.

Lunastuskunnosta kertoo esim. Ef. 1:7  ”Kristuksen veressä meillä on lunastus, rikkomustemme anteeksianto.”