Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

maanantai 17. syyskuuta 2012

Sivuhenkilö

Pari vuotta sitten kirjoittelin maailmankirjallisuuden klassikoista pikku pätkiä imatralaiseen lehteen. Tässä on päähenkilönä Barabbas...

---

Ruotsalaisen Pär Lagerkvistin tunnetuin teos on Barabbas. Päähenkilö on Raamatusta tuttu, se joka Luukkaan mukaan vapautettiin Jeesuksen sijasta. Teksti on tietenkin fiktiota, mutta mahdollista.

Murhamies Barabbas harhailee Jerusalemissa, näkee monet pääsiäisen tapahtumista, ei ymmärrä. Hän kohtaa uskovia ja haluaisi itsekin sitä olla, mutta hänet torjutaan. Luodaan silmäyksiä. Tuo on se…

Edes omiensa joukosta vuorilla Barabbas ei löydä rauhaa. Veitsi on yhä herkässä ja arvet lisääntyvät. Aikanaan hän päätyy Kyprokselle, ensin kaivokseen, sitten pelto-orjaksi. Isännän muuttaessa Roomaan Barabbas seuraa mukana. Hän karkaa parahiksi kokeakseen Rooman palon ja kristittyjen vainon. Innoissaan Vapahtajan tulosta hän levittää tulta ja tulee tuomituksi.

Lopulta myös Barabbas kuolee ristillä,  jonon viimeisenä, sivussa, yhä torjuttuna. Huomaamattomana kuin Veikko Lavin laulussa Takarivin Taavi.

Läpi elämänsä hän oli tavallaan syrjässä, statisti, osaton. Paljon hän yritti, mutta itse päätapahtumat vyöryivät aina jossakin sivulla, joskus niin lähellä – ja silti tavoittamattomissa.