Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

Inhimillinen tekijä tv-ohjelmassa

lauantai 25. syyskuuta 2010

Mitä tekisin 7 miljoonalla?

Tänään 25.9. on lotossa kaikkien aikojen jättipotti, yli 7 miljoonaa euroa. Moni sitä toivoo, ja veikkauspisteissä käy kuhina.

Oikeasti mietin, mitä sellaisen rahamäärän kanssa tekisi. Menisikö siinä mielenrauha?

Varmasti tulisi kuvaan omasta mielestään viisaita sijoitusneuvojia, jotka pitäisivät myös omia puoliaan.

Tavalliselle ihmiselle tuo rahamäärä on niin iso, että sitä ei oikein käsitä. Asuntolainaa otetaan yleensä alle 200.000 euroa, ja sitä maksaa kitkutellaan toistakymmentä vuotta. Monelle on maksamista paljon pienemmässäkin lainassa.

Kai se potti olisi järkevintä suurelta osin sijoittaa tavalla, jossa ainakin pääoman arvo säilyy, jos ei nyt tuottoa tavoittelekaan. Pankeilta löytyy myös eettisiä vaihtoehtoja, joissa ei tueta esim. aseteknologian kehitystä.

Useimmat meistä ottaisivat päältä tarvittavan summan ja panisivat tietyt perusasiat kuntoon. Lainat maksetaan pois. Asunto ehkä vaihtuu, samoin auto. Autetaan omia lapsia ja muita läheisiä.

Kinkkisemmäksi muuttuu, kun tulee kyse lahjoituksista muille. Maailmassa on lukematon määrä todella hyvää työtä tekeviä järjestöjä, jotka kipeästi kaipaavat tukea. Miten olisi esim. SPR, Unicef, Kirkon Ulkomaanapu ja lähetysjärjestöt? Katastrofirahastot? Tasauspäivä? Prosenttiliike? Naisten pankki? Monet kehitysyhteistyön hankkeet?

Olen muutamalta ystävältä kysnyt, olisivatko he valmiit antamaan vastikkeetta varojaan hyvään tarkoitukseen tai useampaankin, jos rahaa yllättäen olisi reilusti yli tarpeen.

- Totta kai, on ensimmäinen vastaus.

Meillä lienee tarve osoittaa toisillemme, miten eettisiä, vastuuntuntoisia ja hyviä ihmisiä me olemme.

Mutta olemmeko sitä todella? Rohkenen ainakin osittain epäillä. On parasta antaa hyväntekeväisyyteen heti, koska minkä pitemmän aikaa miettii, sen herkemmässä on napsauttaa pussin suu tiukasti kiinni. Muutama tuttava sen avoimesti myöntääkin.

Mitä sinä tekisit 7 miljoonalla?